Placki „Sodziaki”

4.5 (194 ocen)

  • 20 min

smak mojego dzieciństwa

  • 20 min

Składniki:

  • 500 ml maślanki lub zsiadłego mleka
    2 jajka
    1 płaska łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka sody
    2 łyżki cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    olej do smażenia
    cukier puder
    dżem owocowy
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki „sodziaki” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślankę miksujemy z jajkami, cukrem, solą i sodą. Wsiewamy stopniowo mąkę stale miksując. Odstawiamy na ok. 30 minut, aby mące dać czas "rozkleić się". Ciasto nie powinno być zbyt gęste, powinno lekko rozpływać się po nałożeniu jego porcji na patelnię. Smażymy na rozgrzanym oleju średniej wielkości placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy bezpośrednio po usmażeniu posypane cukrem pudrem i dodatkiem kleksów dżemu owocowego.

Porady

Inspiracja:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/05/PLACUSZKI-NA-SODZIE-I-MASLANCE.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować