Placki na sodzie

4.5 (199 ocen)

  • 30 min

Prosty, tani i pyszny przysmak mojego dzieciństwa. Przeważnie jadam je z dżemem wiśniowym ale równie dobrze smakują z twarożkiem lub miodem. Z wytrawnymi dodatkami tworzą także doskonałe połączenie. Jednym słowem są uniwersalne.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    300 g śmietany 18%
    1 łyżeczka sody
    szczypta soli
    1-2 łyżki cukru
    1 jajko
    1 żółtko
    olej lub smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Placki na sodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Z podanych składników zagniatamy ciasto. 1. Przygotowanie takich placków jest bardzo proste. Mąkę przesypujemy na stolnicę. Robimy w niej małe wgłębienie, do którego wsypujemy cukier, sól, dodajemy jajko, żółtko oraz śmietanę. Sodę rozpuszczamy w łyżeczce ciepłej wody. Dodajemy do pozostałych składników.
  • Formujemy zgrabny wałeczek. 2. Zagniatamy ciasto, powinno być zwarte i nie kleić się do rąk. W razie potrzeby podsypujemy je mąką. Formujemy wałek, nie za cienki.
  • Odkrawamy kromki i formujemy na kształt owalu. 3. Nożem odkrawamy kromki i grubości około 2 cm. Każdą rozgniatamy palcami aby miała owalny kształt i nie była za gruba. Placki podczas smażenia rosną.
  • Smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu. 4. .Na patelnie wlewamy olej lub smalec na wysokość 1 cm. Średnio rozgrzewamy aby placki nie były surowe w środku. Smażymy na złoty kolor. Musimy uważać aby ich nie przypalić, tłuszcz coraz bardziej będzie się nagrzewał a placki smażyły szybciej. Podajemy ostudzone z wybranymi dodatkami.

Porady

Zamiast śmietany możemy użyć kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka. Placki będą wtedy mniej kruche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować