Placki dyniowo marchewkowe na ostro z naturalną słodyczą

4.5 (150 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś proponuję pyszne placuszki z dyni i marchewki. Dodatek chilli powoduje, że są one lekko pikantne, a dynia nadaje im naturalną słodycz. Przygotowanie jest bardzo proste.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - dynia: 300 gramów
    - marchew: 150 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - chilli: 0.5 sztuki
    - przyprawa "5 smaków": 1 łyżeczka
    - 3 cm korzeń imbiru: 1 sztuka
    - Jajko: 2 sztuki
    - mąka orkiszowa pełnoziarnista: 0.5 sztuki
    - sos sojowy: 1 łyżka
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki dyniowo marchewkowe na ostro z naturalną słodyczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Imbir obieramy i również ścieramy. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek i chilli (ja nie używam pestek) drobno siekamy.

    Wszystkie składniki łączymy w jednej misce. Dobrze rozgrzewamy patelnię do naleśników, lub inną o grubym dnie. Placki smażymy przez kilka minut z każdej strony, bez tłuszczu, na suchej patelni.
  • 2. Aby wszystkie placki były ciepłe gdy będziemy je podawać, te usmażone układamy w żaroodpornym naczyniu skropionym oliwą i trzymamy w lekko nagrzanym piekarniku.

    Placki podałam z sosem tzatziki. Świetnie będą smakować z gęstym jogurtem, lub sosem chilli.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować