Dziś proponuję pyszne placuszki z dyni i marchewki. Dodatek chilli powoduje, że są one lekko pikantne, a dynia nadaje im naturalną słodycz. Przygotowanie jest bardzo proste.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- dynia: 300 gramów
- marchew: 150 gramów
- cebula: 1 sztuka
- czosnek: 1 ząbek
- chilli: 0.5 sztuki
- przyprawa "5 smaków": 1 łyżeczka
- 3 cm korzeń imbiru: 1 sztuka
- Jajko: 2 sztuki
- mąka orkiszowa pełnoziarnista: 0.5 sztuki
- sos sojowy: 1 łyżka
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
Placki dyniowo marchewkowe na ostro z naturalną słodyczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Imbir obieramy i również ścieramy. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek i chilli (ja nie używam pestek) drobno siekamy.
Wszystkie składniki łączymy w jednej misce. Dobrze rozgrzewamy patelnię do naleśników, lub inną o grubym dnie. Placki smażymy przez kilka minut z każdej strony, bez tłuszczu, na suchej patelni.
2.Aby wszystkie placki były ciepłe gdy będziemy je podawać, te usmażone układamy w żaroodpornym naczyniu skropionym oliwą i trzymamy w lekko nagrzanym piekarniku.
Placki podałam z sosem tzatziki. Świetnie będą smakować z gęstym jogurtem, lub sosem chilli.
Komentarze