Placki gryczane z drobiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę stawić do gotowania na bulionie własnym lub z kostki, w tym czasie z umytych udek zdjąć skórę, mięso oddzielić od kości, odrzucić błonki i tłuszcz.
2.Mięso pokroić w małą kostkę, posypać przyprawami i lekko przesmażyć na gorącym oleju, tak aby tylko się ścięło.
3.Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju, pod koniec dodać posiekane ząbki czosnku, wymieszać z ugotowaną i odcedzoną kaszą, doprawić do smaku.
4.Dodać usmażone mięso, tarty ser żółty, jajka ( na zdjęciu są 3 ale ja dodałam jeszcze 2 ), łyżkę mąki, przyprawy i wymieszać. Jeżeli uważamy, że masa jest za gęsta można wlać trochę bulionu z gotowania kaszy.
5.Kłaść nieduże porcje na rozgrzany olej i smażyć na rumiano, odtłuścić na ręczniku papierowym.
6.Podawać z dowolną surówką. Smacznego !!
Porady
Placki bardzo dobrze smakują z dodatkiem kwaśnej gęstej śmietany.
Komentarze