Placek z sokiem pomarańczowym

4.5 (199 ocen)

  • 45 min

Doskonałe połączenie puszystego biszkopta, rozpływającej się w ustach delikatnej pianki i nieziemskiego budyniu pomarańczowego. Smak gorącego lata, słonecznych dni, orzeźwia i poprawia humor.

  • 45 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4 jaja
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Reszta:
    - 1 litr soku pomarańczowego
    - 3 budynie waniliowe
    - ½ litra śmietanki 30%
    - 2 galaretki czerwone
    - 1 galaretka zielona
    - 2 paczki delicji
    - 1 puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek z sokiem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubić pianę z białek, gdy będzie sztywna dodać cukier i po jednym żółtku. Ubijać jeszcze 1 minutę. Następnie przesiać do piany mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać ciasto na okrągłą tortownicę (30 cm), piec ok. 20-25 min w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
  • 2. 3 budynie waniliowe rozmieszać w 1/2 szklanki soku pomarańczowego. Resztę soku zagotować z 2 łyżkami cukru. Gdy sok zacznie wrzeć wlać do niego rozmieszane budynie,dokładnie wymieszać i gotować na małym gazie około 2 minuty. Jeszcze ciepły budyń wyłożyć na biszkopt. Na to ułożyć pokrojone w paski brzoskwinie.
  • 3. 2 galaretki czerwone rozpuścić w 1 szklance wody, ostudzić. Śmietankę ubić, dodać tężejące galaretki i i dokładnie połączyć (najlepiej mikserem). Otrzymaną masę wylać na brzoskwinie, ułożyć na niej delicje. Galaretkę zieloną rozpuścić w 2 szklankach wody, gdy wystygnie wylać na śmietankę. Placek włożyć do lodówki na kilka godzin.

Porady

Zamiast śmietanki 30% można dodać mleko skondensowane niesłodzone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować