Placek z pierników i z piernikami

4.5 (197 ocen)

Ciasto jest bardzo smaczne Nie tylko dla wielbicieli pierników.

Składniki:

  • Piernikowy biszkopt:
    10 jajek,
    szklanka cukru kryształu,
    2 szklanki pierników (startych, suchych, muszą być lukrowane, nie mogą być w polewie, ani z nadzieniem),
    torebka cukru waniliowego,
    2 łyżki mąki krupczatki,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    kostka masła,
    szklanka cukru pudru,
    pół litra mleka,
    2 łyżki mąki pszennej,
    łyżka mąki ziemniaczanej,
    łyżeczka soku z cytryny,

    Dodatkowo:
    paczka pierników oblanych w czekoladzie z nadzieniem,
    2 galaretki czerwone lub zielone rozpuszczone w 3 szklankach wody


Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek z pierników i z piernikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piernikowy biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy, dodawać po jednym żółtku, a na koniec wymieszać mąkę z piernikami, proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać. Piec ok. 40 minut.

  • 2. Masa budyniowa:
    Mleko zagotować, trochę odlać (do rozmieszania mąki). Gdy się mleko zagotuje wsypać rozmieszaną mąkę. Wystudzić. Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem, dodać wystudzony budyń, sok z cytryny.
  • 3. Całość:
    Ciasto przekroić na pół, położyć połowę masy budyniowej, przykryć drugą połową biszkoptu. Następnie ułożyć resztę masy, na masę poukładać pierniki. Zalać rozpuszczoną, tężejącą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować