Placek z jabłkami, pierniczkami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Placki biszkoptowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
Galaretkę wiśniową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy żeby zaczęła tężeć.
2.Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dajemy do rondelka, dodajemy cukier i wodę i smażymy aż jabłka zmiękną. Jak jabłka są już miękkie to zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę cytrynową albo pomarańczową i dobrze mieszamy, odstawiamy do momentu aż jabłka z tą galaretką zaczną tężeć.
3.Jak jabłka zaczną tężeć to wykładamy je na jeden biszkopt i na jabłkach układamy pierniczki.
4.Śmietanę śnieżkę miksujemy z mlekiem i dodajemy tężejącą galaretkę wiśniową.
5.Śmietanę z galaretką wykładamy na pierniczki.
6.Przykrywamy drugim plackiem biszkoptowym.
7.Polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.
Placek wkładamy na około 2-3 godziny do lodówki.
Porady
Zamiast śnieżki można użyć 500 ml śmietany 30 lub 36 %.
Komentarze