Przepis Ewy Wachowicz z niewielkimi zmianami. Ciasto może nie jest atrakcyjne w wyglądzie ale za to w smaku.....delikatne, poprostu rozpływające sie w ustach.
2 godz.
Składniki:
60 dag maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
35 dag masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
12 dag miodu (u mnie 3 łyżki)
12 dag cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
1 kg jabłek
ł-2 łyżki masła
1 łyżka cynamonu (opcjonalnie)
2 galaretki cytrynowe (u mnie cytrynowa i gruszkowa)
1 szklanka wody
Polewa:
3 łyżki wrzatku
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
10 dag masla lub margaryny
Placek z jabłkami - królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem i sodą na stolnicę. Wysiekać z masłem, cukrem aż zrobi się kruszonka.Następnie dodać jajko, żółtko, miód i śmietanę.Wyrobić ciasto i podzielić na 3 części. Do jednej dać kakao, do drugiej kawę a do trzeciej orzechy.Upiec 3 placki ok 160 stopni 20-25 minut aż się zarumienią.Blaszka 25/33.
2.Jabłka zetrzeć na tarce smażyć na maśle podlać wodą, dodać cynamon, wsypać galaretki. Wszystko razem dokładnie wymieszać.Ciepłymi jabłkami przełożyć placki, polać polewą.
3.Polewa:
Na małym ogniu rozpuścić cukier z wodą. Włożyć miękkie masło pokrojone na małe kawałeczki(wtedy szybciej się rozpuści) - nie gotować!! Ściągnąć z ognia dodać kakao i energicznie rozmieszać trzepaczką. Lekko przestudzić i ciepłym polać placek.
Komentarze