Pianka:
600 g śmietany 18%
7 białek (zimne – z lodówki)
2 opakowania budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (opakowanie na ½ L mleka)
1/3 szklanki cukru
1 szklanka łuskanego słonecznika w karmelu
szczypta soli
Placek z dynią i pianką ze słonecznikiem w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynie pokroić w małą kostkę, przełożyć do szerokiego rondla i dusić bez dodatków 10 min, co jakiś czas mieszając. Następnie wsypać cukier i dusić jeszcze 20 – 25 min. Wystudzić. Do dyni wsypać kaszę mannę, cynamon oraz gałkę muszkatołową i całość wymieszać.
2.Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść i podzielić na 2 nierówne części (2/3 + 1/3). Mniejszą część masy schodzić. Większą częścią (2/3) wylepić formę (25 x 40) wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto podpiec 10 – 15 min w temp. 180 st. C. Wyjąć z piekarnika, po czym wierzch wysypać kaszą manną (2 łyżeczki).
3.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypać cukier i oba opakowania proszku budyniowego, wymieszać i jeszcze chwilę ubijać. Dodać śmietanę i wymieszać. Dołożyć słonecznik i ponownie wymieszać.
4.Na podpieczone ciasto wyłożyć piure z dyni.
5.Następnie nałożyć piankę ze słonecznikiem.
6.Wierzch obłożyć kawałkami pozostałej ilości ciasta (1/3). Piec ok. 45 min (180 st. C).
Komentarze