Placek truskawkowy z masą kryształkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Całe jaja wbić do miski i ubić z cukrem na sztywno.Następnie dodawać po łyżce oleju i mąkę z proszkiem do pieczenia .Ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia .Piec ok.45. min. w średnio nagrzanym piekarniku.
Margarynę utrzeć do białości z cukrem pudrem . Truskawki rozdrobnić np. w blenderze ,dodać do utartej z cukrem pudrem margaryny i razem wymieszać . Powstaną kryształki ponieważ margaryna z truskawkami się zetnie i oto chodzi w tym cieście .
Gdy ciasto ostygnie przekroić go na połowę, 3/4 masy wyłożyć na spód ciasta ,przykryć drugą połową . Górę ciasta posmarować pozostałą masą . Na zimnym cieście ułożyć pozostałe truskawki ..Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklakach przegotowanej wrzącej wody . Gdy zacznie tężeć zalać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi
Porady
.Podczas robienia masy powstanie sok który nawilży biszkopt
Komentarze