Pyszny placek z orzeźwiająca porzeczką i chrupiącą bezą.
60 min
Składniki:
BLACHA 25 X 35
250 g masła
220 g cukru
2 jaja
3 żółtka
szczypta soli
400 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
1 torebka proszku do pieczenia
125 ml mleka
100g orzechów laskowych
---
1 kg porzeczek (950 g masy właściwej)
3 białka
150 g cukru
Placek porzeczkowy z kopułką bezową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, żółtka i sól - ucieramy na gładką masę.
2.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito. Dodajemy na zmianę z mlekiem do maślano - jajecznej masy i dokładnie mieszamy. Orzechy laskowe grubo siekamy i dodajemy do ciasta.
3.Ciasto wykładamy na blachę wyściełaną papierem.
Opłukane i odszypułkowane porzeczki rozkładamy równomierna warstwą na wierzchu ciasta.
4.Ciasto z porzeczką pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.
5.Upieczony placek wyjmujemy z piekarnika - obniżamy temperaturę do 150 stopni.
Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę - rozprowadzamy ją na wierzchu upieczonego placka.
Pieczemy kolejne 10-15 minut w temperaturze 150 stopni.
Komentarze