Placek jogurtowo - śmietanowy z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko zamieszać. Przelać do wysmarowanej foremki i piec około 30 - 40 min w temperaturze 180 stopni.
2.Masa: 1. Galaretki rozpuścić osobno według przepisu na opakowaniu i przelać do płaskich naczyń. Gdy stężeją pokroić w kostkę.
2. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i odstawić by była letnia.
4. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać jogurt, mleko z żelatyną i pokrojoną galaretkę. Całość delikatnie zamieszać.
5. Wylać na ostudzony biszkopt masę i wstawić do lodówki do stężenia.
6. Na stężoną masę jogurtowo - śmietanową wylać ostatnią tężejącą galaretkę i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
Komentarze