Placek kolorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto różowe
wykonanie:
Jajka ubić z cukrem dodać przesianą mąkę z proszkiem i na koniec olej potem szczyptę barwniku różowego całość delikatnie mieszamy łyżką. Wszystko wlewamy do brytfanki o wymiarach 25 x 35 cm i pieczemy 35 min w temperaturze 170 stopni.
Ciasto makowe postępujemy tak samo tyle że bez barwnika i dodajemy mak.
Masa:
wykonanie:
z mleka, cukru, żółtek budyniu, mąki ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń brzoskwinie pokroić w kostkę.
Polewa:
1)W wodzie rozpuścić żelatynę.
2)Cukier kakao margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzać do połączenia wszystkich składników
3)Po przestudzeniu dodać po łyżce śmietanę
4)wymieszać
Przełożenie placka:
Ciasto różowe-masa-brzoskwinie-ciasto piegowe-powidła-masa-ciasto różowe-masa-brzoskwinie -ciasto piegowe -polewa
Komentarze