Przepis znalazłam w książce mojej mamy "Kuchnia Polska" z 1985 roku i zmodyfikowałam go tylko o dodanie kruszonki. Polecam :)
3 godz. 20 min
Składniki:
Składniki:
500 g mąki
40 g drożdży
350 ml mleka
2 żółtka
100-150 g cukru
szczypta soli
100 g tłuszczu
skórka cytrynowa
wanilia
700 g czereśni, wiśni, śliwek lub jabłek
Placek drożdżowy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od wykonania rozczynu. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i 100 g mąki. Dodajemy tyle mleka, aby rozczyn miał konsystencję dobrej śmietany. Rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu, aby wyrósł.
2.Dużą prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę. Mąkę przesiewamy do dużej miski, do której następnie dodajemy rozczyn, resztę mleka, szczyptę soli, skórkę cytrynową i wanilię. Ciasto wyrabiamy do połączenia wszystkich składników. Gdy ciasto będzie gładkie i pojawią się pęcherzyki powietrza, powoli wlewamy stopiony i ostudzony tłuszcz, wyrabiamy dalej aby ciasto było pulchne. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
3.Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę i równamy. Możemy to zrobić najlepiej palcami zanurzonymi wcześniej w tłuszczu. Na wierzch kładziemy opłukane, bez pestek owoce. Blachę z ciastem pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
4.Gdy ciasto ponownie wyrasta przygotowujemy kruszonkę. Z mąki, cukru i masła zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki.
5.Na wierzch wyrośniętego ciasta wykładamy kawałki kruszonki. Placek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190-200 stopni i pieczemy przez 30-40 minut. Po upieczeniu placek kroimy na 2 lub 4 części i dopiero wyjmujemy i studzimy na kratce. Po wystudzeniu placek możemy pokroić na mniejsze kawałki.
Porady
Jeżeli wierzch ciasta będzie za szybko nabierał koloru ciasto należy przykryć folią aluminiową.
Komentarze