Poznańskie pyzy z sosem myśliwskim

4.5 (143 ocen)

Pyszna , regionalna potrwa

Składniki:

  • Pyzy :

    450 g mąki

    30 g drożdży

    łyżeczka soli

    łyżka cukru
    2 jajka
    ok. 220 ml. mleka (lekko podgrzanego )

    Sos myśliwski :
    30 g masła

    30 g mąki

    300 ml bulionu

    50 ml czerwonego wytrawnego wina

    15 g suszonych grzybów

    50 g kiełbasy myśliwskiej

    1 ogórek konserwowy

    1 cebula

    2 łyżki przecieru pomidorowego

    1 łyżeczka oleju

    mielona papryka

    kilka ziaren ziela angielskiego

    liść laurowy

    majeranek

    tymianek

    kilka jagód jałowca

    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Poznańskie pyzy z sosem myśliwskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie pyz :

    Mąkę przesiać do miski, dodać jajka i szczyptę soli.

    Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i dokładnie wymieszać.

    Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Kiedy zaczyn drożdżowy jest gotowy, dodać go do mąki i przez ok. 20 minut zagniatać ciasto, aby było gładkie, sprężyste, jednolite w kolorze i fakturze. Przykryć je płócienną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformować kulki i ponownie odstawić na ok. 15 minut, aby wyrosły.

    Pyzy ugotować na parze (ok. 10 minut ) na specjalnej siatce włożonej do garnka lub ściereczce bawełnianej obwiązanej wokół garnka .

    Przygotowanie sosu :
    grzyby zalać niewielką ilością zimnej wody i po namoczeniu ugotować .
    Odcedzić i pokroić w paseczki .

    Ogórka i kiełbasę pokroić w kostkę .

    Cebulę obrać , posiekać i podsmażyć aż do zeszklenia na łyżeczce oleju , wymieszać z przecierem pomidorowym .

    Z mąki i masła zrobić białą zasmażkę , dodać bulion połączony z 50 ml wywaru grzybowego i intensywnie mieszając podgrzać , aż do zgęstnienia ( przez około 20 minut ) .

    W połowie gotowania dodać cebulę z przecierem , ogórka , kiełbasę , grzyby , a także przyprawy ( pieprz grubo zmielić lub rozgnieść ) .

    Wymieszać i gotować jeszcze 10 minut .

    Pyzy podawać polane sosem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować