Poznańskie pyzy z sosem myśliwskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie pyz :
Mąkę przesiać do miski, dodać jajka i szczyptę soli.
Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i dokładnie wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn drożdżowy jest gotowy, dodać go do mąki i przez ok. 20 minut zagniatać ciasto, aby było gładkie, sprężyste, jednolite w kolorze i fakturze. Przykryć je płócienną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformować kulki i ponownie odstawić na ok. 15 minut, aby wyrosły.
Pyzy ugotować na parze (ok. 10 minut ) na specjalnej siatce włożonej do garnka lub ściereczce bawełnianej obwiązanej wokół garnka .
Przygotowanie sosu :
grzyby zalać niewielką ilością zimnej wody i po namoczeniu ugotować .
Odcedzić i pokroić w paseczki .
Ogórka i kiełbasę pokroić w kostkę .
Cebulę obrać , posiekać i podsmażyć aż do zeszklenia na łyżeczce oleju , wymieszać z przecierem pomidorowym .
Z mąki i masła zrobić białą zasmażkę , dodać bulion połączony z 50 ml wywaru grzybowego i intensywnie mieszając podgrzać , aż do zgęstnienia ( przez około 20 minut ) .
W połowie gotowania dodać cebulę z przecierem , ogórka , kiełbasę , grzyby , a także przyprawy ( pieprz grubo zmielić lub rozgnieść ) .
Komentarze