Zapiekanka w sam raz na kolację dla głodnej rodziny.
1 godz. 20 min
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
25 dag żółtego sera
około 5 dużych ziemniaków
cebula, pomidor
pół puszki kukurydzy
przecier pomidorowy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka chili
przyprawa gyros, bazylia, pietruszka
woda, lub rosół.
Pożywna zapiekanka z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę zeszklić na patelni, dodać mięso i smażyć na wolnym ogniu. Dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku przyprawami.Podlewamy wodą lub rosołem, aby było dość dużo płynu. Kiedy mięso będzie wysmażone i doprawione, zestawiamy z ognia i do ciepłego dodajemy garść startego na tarce żółtego sera. Mieszamy i odstawiamy.
2.Obrane, umyte i osuszone ziemniaki kroimy w 0,5 mm plastry. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i wykładamy ziemniakami. Na ziemniaki kładziemy warstwę mięsnego farszu, układamy plasterki pomidora, posypujemy kukurydzą i startym żółtym serem. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników, przy czy pamiętamy, aby ostatnią warstwą były ziemniaki. Cały płyn powstały przy smażeniu mięsa wlewamy do zapiekanki. Będzie on potrzebny do ugotowania się ziemniaków.
3.Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na godzinę. Na 10 min przed końcem pieczenia naczynie odkrywamy i zapiekankę posypujemy startym żółtym serem.
Porady
Jeśli chcemy skrócić czas pieczenia możemy ziemniaki ugotować, ale wtedy nie dodajemy już bulionu do mięsa mielonego.
Komentarze