Nie trzeba wyjeżdżać do Tunezji, by poczuć smak Orientu
30 min
Składniki:
0,5 kg bobu,
4 dojrzałe pomidory (w zimie z kartonu czy puszki),
płaska łyżeczka cukru,
gęsty jogurt naturalny,
ser feta,
mała cebula,
oliwa z oliwek,
sól i pieprz,
natka pietruszki lub kolendry
Na pastę harissa:
6 świeżych papryczek chili, 3 ząbki czosnku, pół łyżeczki kuminu, pół łyżeczki mielonej kolendry, pół łyżeczki soli i 2 łyżki oliwy
Powiew orientu czyli bób w pomidorach, z harissą i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bób ugotować w osolonej wodzie niemal do miękkości, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, usunąć twarde części, pocukrować, posolić, posypać cebulką i dusić na oliwie, aż powstanie gęsty sos. Wlać zahartowany jogurt i doprawić harissą (składniki pasty zmiksować w blenderze) Sos dosolić i popieprzyć, wrzucić doń bób, położyć ser feta i zapiec w piekarniku.
Porady
Warto zrobić więcej pasty i przechowywać ja w słoiczku w lodówce.
Komentarze