Powidełka z mirabelek i marchewki

0 (0 ocen)

Bardzo smaczny dodatek do pieczywa, gofrów i naleśników.

Składniki:

  • mirabelki 1 kg
    marchewka 1/2 kg
    sok z pomarańczy 750 ml
    skórka pomarańczowa do smaku
    cukier żelujący 3:1 1,5-2 szkl.
    galaretka pomarańczowa 2 op.
    ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Powidełka z mirabelek i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1raykmj 1. Mirabelki przebrać, umyć i wydrylować.

    Marchewki obrać i pokroić w krążki - zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości, a następnie odparować.

    Śliwki podlać kilkoma łyżkami wody i rozgotować pod przykryciem. Zmiksować.

    Ugotowane marchewki zalać 2 szkl. soku pomarańczowego i zmiksować na gładko. W pozostałej szklance soku namoczyć galaretkę pomarańczową, wymieszać i odstawić do spęcznienia - rozpuścić w mikrofalówce.

    Mus marchewkowo-pomarańczowy połączyć ze zmiksowanymi mirabelkami. Dodać skórkę startą z dużej pomarańczy, ekstrakt waniliowy oraz cukier żelujący. Dokładnie wymieszać i ogrzewać 25-30 minut często mieszając.
    Do gotowego musu dolać rozpuszczoną galaretkę i bardzo dokładnie wymieszać.

    Gorącymi powidełkami napełnić wyparzone słoiczki i od razu szczelnie zakręcić.

Porady

Najlepiej użyć do tego typu przetworów marchewki o wyraźnym ciemnym kolorze, soczystej i słodkiej. Raczej nie nadaje się jasna marchewka z marketu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować