Potrawka z kurczaka z kaszą gryczaną i węgierkami

4.5 (177 ocen)

  • 40 min

Na trwający konkurs kreatywny wymyśliłam to danie - robi się na jednej patelni i praktycznie samo!:) Ja w tym czasie popijałam kawę przed telewizorem;) efekt - coś pysznego:) gdyby nie konkurs pewnie nigdy bym nie zrobiła obiadu ze śliwką, a tak - mam kolejną pyszną pozycję obiadową w przepiśniku:)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    1 cała pierś kurczaka
    2 torebki kaszy gryczanej (200g)
    10-15 śliwek węgierek

    Składnik dodatkowy:
    1 puszka kukurydzy

    Składniki robocze:
    2 szklanki wrzątku
    1/2 kostki rosołowej
    2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej
    2 łyżeczki szałwii
    1 czubata łyżeczka lubczyku
    1 płaska łyżeczka oregano
    1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
    1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
    2-3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Potrawka z kurczaka z kaszą gryczaną i węgierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę (niezbyt małą). Kukurydzę odsączamy z zalewy (nie do końca - zostawiamy odrobinę). Śliwki dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek.
  • Kurczak z przyprawami 2. Na patelni (u mnie ceramiczna) mocno rozgrzewamy olej, wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony, jednocześnie dodając przyprawy.
  • Gotujemy z kaszą 3. Następnie wsypujemy kaszę, dolewamy 2 szklanki wrzątku, dodajemy pół kostki rosołowej, mieszamy i przykrywamy patelnię. Dusimy na małym ogniu do czasu, aż kasza będzie miękka i sypka (około pół godziny).
  • Ostatni etap 4. Dodajemy kukurydzę z odrobiną zalewy i śliwki, mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę (około 3-5 minut), po czym wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem na około 10 minut - aby smaki się przegryzły, a śliwki bardziej zmiękły.
  • 5. Podajemy jako samodzielne danie, dekorujemy świeżą natką pietruszki.
  • 6. Podany czas przygotowania - 40 minut to czas całkowity od krojenia kurczaka do gotowości do podania.

Porady

Natkę pietruszki można też posiekać i dodać do potrawy (na sam koniec gotowania).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Kukurydza Kurczak Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować