Potrawka z cukinii i boczku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pysznie, szybko i tanio ;) Potrawa najlepiej smakuje 2-3 godziny po przygotowaniu, gdy jej składniki dobrze się połączą.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki (dla 2 osób)

    Składniki podstawowe:
    1 woreczek ryżu
    1 średniej wielkości cukinie - około 20-25 dag
    15-20dag wędzonego boczku

    Składnik dodatkowy:
    1 duża cebula

    Składniki robocze:
    1-2 łyżki przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    1-2 łyżeczki tymianku
    Sól, pieprz
    Oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka

Potrawka z cukinii i boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
  • 2. Cukinię myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na połówki, następnie na półksiężyce o grubości około 1cm. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Boczek kroimy w większą kostkę.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy boczek i cały czas mieszając smażymy, aż lekko zbrązowieje z wszystkich stron. Wtedy dodajemy cebulę i wszystko smażymy mieszając. Cebula ma się z wierzchu zeszklić. Następnie dodajemy cukinię, przecier pomidorowy, paprykę w proszku i tymianek. Chwilę smażymy. Gdy składniki potrawki nam się dobrze połączą doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem i smażymy do momentu, gdy cukinia zmięknie (6-8min).
  • 4. Przygotowaną potrawkę podajmy z wcześniej odcedzonym ryżem.
    Danie idealnie smakuje w towarzystwie czerwonego, wytrawnego wina.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cukinia Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować