Potrawka z cukinii i boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
2.Cukinię myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na połówki, następnie na półksiężyce o grubości około 1cm. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Boczek kroimy w większą kostkę.
3.Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy boczek i cały czas mieszając smażymy, aż lekko zbrązowieje z wszystkich stron. Wtedy dodajemy cebulę i wszystko smażymy mieszając. Cebula ma się z wierzchu zeszklić. Następnie dodajemy cukinię, przecier pomidorowy, paprykę w proszku i tymianek. Chwilę smażymy. Gdy składniki potrawki nam się dobrze połączą doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem i smażymy do momentu, gdy cukinia zmięknie (6-8min).
4.Przygotowaną potrawkę podajmy z wcześniej odcedzonym ryżem.
Danie idealnie smakuje w towarzystwie czerwonego, wytrawnego wina.
Komentarze