Potrawka w stylu prowansalskim z cukinii i mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obieram, cebule kroje w cienkie piórka, czosnek w plasterki. Cukinię myję, w zależności od tego jak jest długa kroję na 3 lub 4 części. Każdą przekrawam dwa razy na pół. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę, smażę przez 2-3 minuty, często mieszając. Dodaję czosnek, wrzucam mięso, smażę aż całkowicie zmieni kolor. Wówczas przekładam wszystko do większego garnka, stawiam go na palnik. Wlewam pomidory, dodaję przecier i wodę, mieszam. Wrzucam cukinię, przyprawiam solą, pieprzem, cukrem i ziołami prowansalskimi. Zostawiam na małym ogniu, gotuje około 10-15 minut aż cukinią będzie miękka, ale jędrna. W razie potrzeby doprawiam jeszcze pod koniec gotowania. Podaję z bagietką.
Komentarze