Potrawka w stylu prowansalskim z cukinii i mięsa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wspaniałe danie, mocno pomidorowe, pachnące ziołami. Najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką, którą możemy maczać w pysznym sosie.

  • 30 min

Składniki:

  • ½ kg mielonego mięsa (wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub drobiowego)
    2 średnie cukinie
    2 średnie cebule
    4 ząbki czosnku
    400 g pomidorów krojonych z puszki
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    1 ½ szklanki wody
    4 łyżki oleju
    zioła prowansalskie
    sól, świeżo mielony czarny pieprz
    cukier
    + bagietki do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Potrawka w stylu prowansalskim z cukinii i mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieram, cebule kroje w cienkie piórka, czosnek w plasterki. Cukinię myję, w zależności od tego jak jest długa kroję na 3 lub 4 części. Każdą przekrawam dwa razy na pół. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę, smażę przez 2-3 minuty, często mieszając. Dodaję czosnek, wrzucam mięso, smażę aż całkowicie zmieni kolor. Wówczas przekładam wszystko do większego garnka, stawiam go na palnik. Wlewam pomidory, dodaję przecier i wodę, mieszam. Wrzucam cukinię, przyprawiam solą, pieprzem, cukrem i ziołami prowansalskimi. Zostawiam na małym ogniu, gotuje około 10-15 minut aż cukinią będzie miękka, ale jędrna. W razie potrzeby doprawiam jeszcze pod koniec gotowania. Podaję z bagietką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować