Galaretka ta jest przydatna w kuchni na wiele sposobów, bo np.:- w zimie można dodać ją do herbaty (bogactwo witaminy C)- wyśmienicie smakuje z naleśnikami- można dodawać ją do wszelkich deserów
Porzeczkowa galaretka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczki należy umyć pod zimną wodą a następnie rozdrobnić blenderem i przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana.
2.Zmiksowane porzeczki zagotowujemy i gotujemy jeszcze jakieś 20 min. Następnie przecieramy przez sitko. W ten sposób oddzielimy masę na galaretkę od ziarenek porzeczek.
3.Przetartą masę stawiamy na ogniu i dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze jakieś ok. 40 min.
4.Jeżeli na górze utworzyła się piana to ją ściągamy. Następnie wkładamy galaretkę do słoiczków, zakręcamy i na chwilę stawiamy na wieczku żeby "złapało".
Trzeba uważać żeby nie trwało to na tyle długo żeby galaretka nie zastygła się na wieczku!
Ja jak odwrócę już normalnie słoiczki, to nakrywam je ścierką żeby wieczka trzymały ciepło i dobrze doszły.
Komentarze