Porzeczkowa galaretka

4.5 (149 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Galaretka ta jest przydatna w kuchni na wiele sposobów, bo np.:- w zimie można dodać ją do herbaty (bogactwo witaminy C)- wyśmienicie smakuje z naleśnikami- można dodawać ją do wszelkich deserów

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - porzeczki: 1 kilogram
    - cukier: 1 kilogram
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Porzeczkowa galaretka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galaretka porzeczkowa 1. Porzeczki należy umyć pod zimną wodą a następnie rozdrobnić blenderem i przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana.
  • 2. Zmiksowane porzeczki zagotowujemy i gotujemy jeszcze jakieś 20 min. Następnie przecieramy przez sitko. W ten sposób oddzielimy masę na galaretkę od ziarenek porzeczek.
  • 3. Przetartą masę stawiamy na ogniu i dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze jakieś ok. 40 min.
  • Galaretka porzeczkowa 4. Jeżeli na górze utworzyła się piana to ją ściągamy. Następnie wkładamy galaretkę do słoiczków, zakręcamy i na chwilę stawiamy na wieczku żeby "złapało".
    Trzeba uważać żeby nie trwało to na tyle długo żeby galaretka nie zastygła się na wieczku!
    Ja jak odwrócę już normalnie słoiczki, to nakrywam je ścierką żeby wieczka trzymały ciepło i dobrze doszły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować