Portugalskie fish fritters - kotleciki rybno- ziemniaczane. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos:
Fetę rozdrabniamy,lączymy z jogurtem i przecisniętym czosnkiem(najlepiej zrobić to blenderem)
Filety z dorsza wkladamy do naczynia z wodą i odstawiamy na kilka godzin(jesli nie mamy solonych-nie musimy czekac tak dlugo) zmieniając wode dwukrotnie.Po tym czasie filety płuczemy,zalewamy ponownie zimną wodą i gotujemy przez ok. 5-10 min.Wodę odlewamy,a rybę rozdrabniamy widelcem lub po prostu czystą dłonią:)
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie,odcedzamy i dobrze ugniatamy.Lekko przestudzone mieszamy z rybą,dodajemy jajko,pietruszke,drobniutko pokrojoną cebulę,gałke muszkatałową i doprawiamy solą i pieprzem.Dłonią(czystą rzecz jasna) formujemy kulki wielkosci orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące.
Na głebokiej patelni rozgrzewamy dosć sporą ilosć oleju i wrzucamy nasze dorszowo-ziemniaczane
kulki,smażymy do czasu aż będą ładnie zrumienione z obu stron.Usmażone przekładamy do naczynia z papierem kuchennym w celu odsączenia tluszczu,podajemy z soem jogurtowym i surówką.
Porady
Przed formowaniem kulek należy całość dobrze przyprawić w przeciwnym razie kulki mogą być mało wyraziste w smaku
Komentarze