Popękane czekoladowe ciasteczka z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej. dodać ekstrakt wanilii i schłodzić.
2.Mąkę przesiać i wymieszać z przesianym kakao, proszkiem do pieczenia i solą.
3.Listki mięty pokroić i z połową cukru zmielić w młynku do kawy.
4.Jajka ubić z resztą cukru na pulchny krem. Dodać schłodzoną czekoladę i wymieszać.
5.Do masy z czekoladą dodać zmieloną miętę i pozostałe suche składniki. Delikatnie wymieszać łopatką.
6.Ciasto włożyć do lodówki na dwie godziny.
7.Nabierać łyżeczką porcje ciasta i formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w cukrze pudrze, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec 12 - 15min. w temp. 180 stopni.
Komentarze