Polski chleb wiejski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na zaczyn wymieszać.Ma powstać gęsta pasta.Odstawić na 8-12 godzin-zaczyn powinien podwoić objętość.
2.Zaczyn wlać do dużej miski,dodać wodę i mąkę.Wszystko dokładnie wymieszać.Wyrabiać mikserem,aż się zrobi elastyczne i jednolite .Wsypać podpieczone na suchej patelni ziarna sezamu czarnego.
3.Przełożyć do naolejonej miski i odstawić do podwojenia objętości -tu trwało to 2 godziny 45 minut.w połowie czasu wyjąć,delikatnie rozciągnąć,złożyć jak kopertę i z powrotem umieścić w misce.
4.Z ciasta uformować zgrabny bochenek - ja włożyłam ciasto do formy keksowej,wysmarowanej smalcem i wysypanej mąką razową - i umieścić w koszyku do wyrastania na około 1 godzinę i 15 minut.
5.Wyrośnięty chleb przełożyć na gorący kamień lub gorącą blachę,szybko naciąć i piec około 30-40 minut, aż się zrobi ciemnobrązowy.Jeśli chleb jest w formie keksowej wstawić go wraz z formą na kratkę z piekarnika.
6.Piec w temperaturze 230C,na dno piekarnika wysypać kilka kostek lodu.
Porady
Przed włożeniem chleba do piekarnika można go posmarować osoloną wodą lub maślanka i posypać ziarnem-ja posypałam czarnym sezamem .
Komentarze