Polski chleb wiejski

4.5 (158 ocen)

Bardzo dobry - pyszny,prawdziwy,wiejski chleb.

Składniki:

  • Zaczyn

    30 g zakwasu
    175 g letniej wody
    175 g białej mąki żytniej 720

    Ciasto właściwe

    325 g letniej wody
    500 g mąki pszennej chlebowej np.650
    1 3/4 łyżeczki soli

Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Polski chleb wiejski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na zaczyn wymieszać.Ma powstać gęsta pasta.Odstawić na 8-12 godzin-zaczyn powinien podwoić objętość.
  • 2. Zaczyn wlać do dużej miski,dodać wodę i mąkę.Wszystko dokładnie wymieszać.Wyrabiać mikserem,aż się zrobi elastyczne i jednolite .Wsypać podpieczone na suchej patelni ziarna sezamu czarnego.
  • 3. Przełożyć do naolejonej miski i odstawić do podwojenia objętości -tu trwało to 2 godziny 45 minut.w połowie czasu wyjąć,delikatnie rozciągnąć,złożyć jak kopertę i z powrotem umieścić w misce.
  • 4. Z ciasta uformować zgrabny bochenek - ja włożyłam ciasto do formy keksowej,wysmarowanej smalcem i wysypanej mąką razową - i umieścić w koszyku do wyrastania na około 1 godzinę i 15 minut.
  • 5. Wyrośnięty chleb przełożyć na gorący kamień lub gorącą blachę,szybko naciąć i piec około 30-40 minut, aż się zrobi ciemnobrązowy.Jeśli chleb jest w formie keksowej wstawić go wraz z formą na kratkę z piekarnika.
  • 6. Piec w temperaturze 230C,na dno piekarnika wysypać kilka kostek lodu.

Porady

Przed włożeniem chleba do piekarnika można go posmarować osoloną wodą lub maślanka i posypać ziarnem-ja posypałam czarnym sezamem .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować