Półksiężyce z jabłkiem i nutą cynamonu

4.48 (200 ocen)

  • 40 min

Pieczone chrupiące ciasteczka ze świeżymi jabłkami, posypane pachnącym cynamonem to moja propozycja dla fanów słodkości z królem polskich owoców.

  • 40 min

Składniki:

  • 260g mąki pszennej
    120g masła extra
    60g cukru
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    1 całe jajko
    1 żółtko
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jabłka
    1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta)
    olej do wysmarowania formy

    Cukier cynamonowy:
    2 łyżeczki cynamonu
    5 łyżek cukru




Wystaw ocenę:

4.48 (200 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Półksiężyce z jabłkiem i nutą cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-21jc5nx 1. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki
    o grubości 5-7mm.
  • image-1hrsquo 2. Cukier cynamonowy:
    Cukier wymieszać z cynamonem.
  • image-19e6g08 3. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukry, jajko, żółtko, śmietanę i proszek do pieczenia. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto.
  • image-20mefhb 4. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3mm i wykrawać kółka o średnicy 9cm. Na każde kółko położyć, kawałek jabłka, złożyć na pół. Gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym.
  • image-1qbbvyo 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować