Półksiężyce z jabłkiem i nutą cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki
o grubości 5-7mm.
2.Cukier cynamonowy:
Cukier wymieszać z cynamonem.
3.Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukry, jajko, żółtko, śmietanę i proszek do pieczenia. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto.
4.Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3mm i wykrawać kółka o średnicy 9cm. Na każde kółko położyć, kawałek jabłka, złożyć na pół. Gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym.
5.Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut.
Komentarze