Półfrancuskie grzebyki

4.49 (143 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smakowite drożdżowe ciasteczka, zapewniam, że są tak pyszne, że jeszcze ciepłe znikają prosto z blaszki. Polecam upiec, bo warto. Duża porcja.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kilogram mąki tortowej
    2 kostki masła lub margaryny ( razem 50 dag )
    1 szklanka śmietany 12 %
    1 kostka drożdży (10 dag )
    2 całe jajka
    2 żółtka
    4 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    twarda marmolada ( około 30-40 dag )
    2 białka
    cukier kryształ ( około 1 szklanka )
    mąka do podsypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciastka

Półfrancuskie grzebyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy, bo znacznie urosną i pieczemy na złocisty kolor w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
  • 2. Podajemy i smacznego życzę.
  • 3. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. Mąkę siekamy z margarynami lub masłem, dodajemy jajka, żółtka i roztarte drożdże. Zagniatamy ciasto. Na stolnicy od razu wałkujemy ciasto, kroimy je w prostokąty, nakładamy na środek marmoladę, składamy na pół i dokładnie zlepiamy. Następnie nacinamy z jednej strony formując grzebyk. Smarujemy białkiem i posypujemy cukrem kryształem.

Porady

Nie czekamy aż ciasto wyrośnie od razu wyrabiamy grzebyki i pieczemy. Z przepisu wychodzi około 6 blaszek ciasteczek. Najlepiej użyć twardej marmolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować