Polędwiczki na warzywach z wiśniówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na połowę rozgrzanego oleju, zeszklić.
Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli, wszystko poddusić, posypać solą i pieprzem.
2.Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, zmiażdżony czosnek oraz połowę tymianku. Smażyć jeszcze ok. 2 minuty, dodać pokrojone śliwki i wlać wiśniówkę, wymieszać i trzymać na najmniejszym ogniu.
Polędwicę natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać pozostały tłuszcz, włożyć polędwicę, obsmażyć krótko na silnym ogniu ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia dodać masło aby lepiej się zrumieniły, wlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem do zredukowania płynu, ok. 5 - 10 minut, posolić, posypać pieprzem i pozostałym roztartym w moździerzu tymiankiem.
3.Gotowe polędwiczki wyłożyć na ciepłych warzywach.
4.Można podać z młodymi ziemniakami i surówkami, smacznego !
Komentarze