Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić na plasterki. Następnie rozbić na kotlety, przyprawić z obu stron solą i pieprzem.
2.Rozbite mięso panierować w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Podsmażone polędwiczki przełożyć do garnka.
3.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Kurki umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do cebuli i smażyć, aż woda z grzybów odparuje. Dodać posiekaną natkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
4.Podsmażone grzyby wraz z cebulą dodać do polędwiczek. Całość zalać bulionem grzybowym, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około pół godziny (co jakiś czas mieszając, by mięso się nie przypaliło).
5.W misce wymieszać śmietanę, łyżkę mąki i kilka łyżek sosu z mięsa. Wlać do garnka, wymieszać. Całość jeszcze chwilę poddusić. Podawać np. z młodymi ziemniakami.
Komentarze