Polędwiczki w sosie cebulowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepyszne , soczyste mięso wieprzowe z dodatkiem niesamowicie aromatycznego sosu cebulowego.Podane z ugotowaną na sypko ulubioną kaszą jest świetnym pomysłem na lekki , ale zarazem sycący obiad!

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * polędwiczka wieprzowa – 2 szt

    * duża cebula – 3 szt

    * mąka – 1 czubata łyżka

    * bulion – ok. 300 ml

    * ocet winny – 1 łyżka

    * cukier – 1 łyżeczka

    * olej – 150 ml

    * masło – 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczki w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Cebulę obieramy i siekamy w bardzo drobną kosteczkę.

    Podsmażamy na maśle na złoto , a następnie zalewamy bulionem i dodajemy łyżkę mąki.

    Gotujemy na bardzo wolnym ogniu , mieszając.

    Doprawiamy łyżką octu , cukrem , solą i pieprzem.

    Dokładnie mieszamy , a następnie przelewamy do osobnego rondelka i blendujemy.

    Polędwiczki oczyszczamy , kroimy w plastry , delikatnie przygniatamy ręką.

    Posypujemy solą , pieprzem , a następnie smażymy na wolnym ogniu do miękkości.

    Miękkie zalewamy przygotowanym sosem i dusimy jeszcze kilka minut.

    Podajemy gorące np. z kaszą.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mięso Polędwica wieprzowa Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować