Danie z cyklu "obiad na niedzielę". Soczysta, delikatna polędwiczka, nadziana szpinakiem efektownie wygląda na talerzu, a smakuje jeszcze lepiej. Podałam ją z ryżem z pieczarkami... i zakochałam się w tym smaku!
45 min
Składniki:
400g polędwiczki wieprzowej
garść liści szpinaku
100ml śmietanki
200g pieczarek
2/3 szklanki ryżu
kilka listków szałwii
sól
pieprz
papryka słodka (wędzona)
czosnek
majeranek
olej z ziołami (czosnek i bazylia)
Polędwiczka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę umyć, osuszyć serwetą, przekroić płasko wzdłuż - najpierw z jednej strony na wysokości ok 1/3, nie docinając do końca, następnie od środka, również nie docinając. Po rozłożeniu powinien wyjść jeden płat mięsa.
Mięso przyklepać lekko ręką lub delikatnie tłuczkiem, doprawić do smaku, ułożyć listki szpinaku na całej powierzchni, zwinąć w roladę, okręcić nitką. Na patelni rozgrzać olej, polędwiczkę zrumienić ze wszystkich stron, przełożyć od naczynia żaroodpornego, podlać śmietanką, na wierzchu polędwiczki ułożyć listki szałwii. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temp. 180stC.
2.W międzyczasie ugotować ryż na sypko: ryż opłukać, wsypać do wrzącej osolonej wody (1:2), gotować ok 10-12 minut na małym ogniu, ryż powinien wchłonąć wodę.
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, wrzucić na posmarowaną olejem patelnię, smażyć ciągle mieszając na małym ogniu, aż odparują.
Ryż połączyć z pieczarkami.
3.Z polędwiczki usunąć nitkę, pokroić w plastry. ryż i polędwiczkę wyłożyć na talerze, ryż polać sosem śmietanowym, w którym się piekła polędwiczka.
Smacznego!
Komentarze