Polędwiczka wieprzowa pieczona z owocowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki rozbić na cieńsze plastry,opruszyć przyprawami oraz posmarować musztardą i odstawić na ok. 30 minut w chłodne miejsce
2.Wiśnie oraz pokrojone na mniejse części morele przełożyć do rondelka , dodać wino/sok jabłkowy i dusić ok. 10 minut aż owoce lekko zmiękną.Dodać masło oraz posiekane orechy i jabłko obrane i pokrojone w kostkę i lekko razem poddusić.Przestudzić.
3.Farsz rozkładać na mięso, zwinąć w rulon, można związać sznurkie. Prełożyć do żąroodpornego naczynia, podlać odrobiną wody, nakryć folią aluminiową. Piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na ok. 15 minut pred końcem pieczenia odkryć folię aby mięso się przypiekło.Z wytworonego tłuszczu można robić sos dodając śmietankę i doprawiając solą i pieprzem.
Komentarze