POLĘDWICZKA WIEPRZOWA PIECZONA Z OWOCOWYM FARSZEM

0 (0 ocen)

Smaczny pomysł na niedzielny obiad.

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
    2 łyżeczki musztardy Dijon
    1/2 łyżeczki pieprzu młotkowego z kolędrą
    1/4 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki tymianku

    Farsz:
    1/2 szklanki suszonych wiśni
    1 jabłko
    1/2 szklanka suszonych moreli
    1/3 szklanki czerwonego wina wytrawnego lub soku jabłkowego
    1/3 szklanki orzechów włoskich
    1 -2 łyżki masła

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka wieprzowa pieczona z owocowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki rozbić na cieńsze plastry,opruszyć przyprawami oraz posmarować musztardą i odstawić na ok. 30 minut w chłodne miejsce
  • 2. Wiśnie oraz pokrojone na mniejse części morele przełożyć do rondelka , dodać wino/sok jabłkowy i dusić ok. 10 minut aż owoce lekko zmiękną.Dodać masło oraz posiekane orechy i jabłko obrane i pokrojone w kostkę i lekko razem poddusić.Przestudzić.
  • 3. Farsz rozkładać na mięso, zwinąć w rulon, można związać sznurkie. Prełożyć do żąroodpornego naczynia, podlać odrobiną wody, nakryć folią aluminiową. Piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na ok. 15 minut pred końcem pieczenia odkryć folię aby mięso się przypiekło.Z wytworonego tłuszczu można robić sos dodając śmietankę i doprawiając solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować