Polędwiczka w sosie piernikowo-śliwkowym z nutą czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon, zalać czerwonym winem i włożyć do lodówki na 12 godz, stąd tak długi czas przygotowania
2.Polędwiczkę odsączyć z sosu, osuszyć, obsmażyć do zrumieniena z obu stron na łyżeczce masła, tylko niezbyt długo , włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st na 10 minut
3.Pół słoika powideł śliwkowych wyłożyć do garnka, chwilę podsmażyć, dodać ziarna kawy by oddały swój aromat, dodać wino chwilę gotować, pierniki lekko potłuc i dodać do sosu, gotować do jednolitej masy, zestawić z ognia, dodać 3 kostki gorzkiej czekolady i zmrożone masło pokrojone na kawałki, mieszać do rozpuszczenia. Doprawić odrobiną chilii
4.Polędwiczkę wyjąć i odłożyć na bok przykrywając folią aluminiową do odpoczęcia
5.Po około 7 minutach polędwiczkę pokroić w plastry , ułożyć na sosie bądź polać sosem wg uznania
Porady
Jako dodatek można zrobić muffinkę z brokułem bądź innym dodatkiem
Można również podać z opiekanymi ziemniakami lub bez niczego wg uznania :)
Komentarze