Polędwiczka w sosie piernikowo-śliwkowym z nutą czekolady

0 (0 ocen)

  • 12 godz. 40 min

Propozycja dania świątecznego

  • 12 godz. 40 min

Składniki:

  • Mała polędwiczka wieprzowa
    400ml wina czerwonego wytrawnego

    50 g masła
    Powidła śliwkowe
    Gorzka czekolada
    Pierniki (twarde) ok 40g
    Ziarna kawy
    Chili
    50ml czerwonego wina
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka w sosie piernikowo-śliwkowym z nutą czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon, zalać czerwonym winem i włożyć do lodówki na 12 godz, stąd tak długi czas przygotowania
  • 2. Polędwiczkę odsączyć z sosu, osuszyć, obsmażyć do zrumieniena z obu stron na łyżeczce masła, tylko niezbyt długo , włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st na 10 minut
  • 3. Pół słoika powideł śliwkowych wyłożyć do garnka, chwilę podsmażyć, dodać ziarna kawy by oddały swój aromat, dodać wino chwilę gotować, pierniki lekko potłuc i dodać do sosu, gotować do jednolitej masy, zestawić z ognia, dodać 3 kostki gorzkiej czekolady i zmrożone masło pokrojone na kawałki, mieszać do rozpuszczenia. Doprawić odrobiną chilii
  • 4. Polędwiczkę wyjąć i odłożyć na bok przykrywając folią aluminiową do odpoczęcia
  • 5. Po około 7 minutach polędwiczkę pokroić w plastry , ułożyć na sosie bądź polać sosem wg uznania

Porady

Jako dodatek można zrobić muffinkę z brokułem bądź innym dodatkiem Można również podać z opiekanymi ziemniakami lub bez niczego wg uznania :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować