Polędwica z winem i borowikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą i osuszoną z wody polędwicę oprószamy ze wszystkich stron solą, pieprzem i nacieramy majerankiem. Na patelni rozgrzewamy masło. Kawałek polędwicy kroimy na plastry grubości ok. 1 cm i podsmażamy z dwóch stron po 2-3 minuty. Usmażone mięso ściągamy z patelni na talerz.
2.W trakcie smażenia polędwicy (jeśli mamy dużą patelnię) można zacząć podsmażać pokrojoną w kostkę cebulę. Jeśli patelnia jest mniejsza, ściągamy mięso i na tym samym tłuszczu smażymy cebulę. Kiedy cebula zaczyna nabierać złotego koloru, na patelnię dodajemy borowiki. Cebulę z grzybami smażymy na mniejszym ogniu ok. 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dolewamy do grzybów wino, mieszamy, dalej dusimy do momentu redukcji płynów.
3.Kiedy wino odparuje, dolewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Na patelnię przekładamy kawałki polędwicy. Całość redukujemy - trzymamy na ogniu do momentu powstania sosu. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze