Delikatna i krucha polędwica, najpierw marynowana w soku z cytryny z tymiankiem i czerwoną cebulą, potem podsmażona i podana w delikatnym sosie z kaparami i karmelizowaną czerwoną cebulą. Idealna na uroczysty lub niedzielny obiad.
Składniki:
0,5 kg polędwicy wieprzowej
Marynata:
sok z 1,5 cytryny
kilka gałązek świeżego tymianku
1 czerwona cebula
Polędwica w sosie kaparowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwicę umyj, osusz i oczyść z włókien. Sok z cytryny wyciśnij, cebulę obierz i pokrój w piórka. Mięso umieść w msce, obłóż tymiankiem i cebulą i zalej sokiem z cytryny. Miskę szczelnie zamknij i włóż na 2-3 godziny do lodówki. W między czasie mięso przewróć, by się równomiernie zamarynowało.
2.Polędwicę wyciągnij z zalewy i dobrze osusz, na patelni rozgrzej olej, smaż mięso po 2-3 minuty z każdej strony, tyle tylko by się zrumieniło. Dodaj poszatkowaną cebulę i cebulę z marynaty. Smaż, aż cebula się zeszkli, dodaj gałązki tymianku, wlej sok z pod marynaty.
3.Mięso wyjmij na deskę, owiń folią aluminiową i daj mu odpocząć przed krojeniem.
4.Na patelnię do cebulki dodaj 1 łyżkę miodu, wymieszaj i krótko przesmaż, dodaj masło, rozpuść je, wmieszaj mąkę, ma powstać zasmażka, wlewaj po trochu bulion i mieszaj, sos powinien być w miarę gęsty, dolej śmietanki. Dodaj kapary, dopraw też solą i pieprzem.
5.Mięso odwiń z folii, pokrój w 1-1,5 cm plastry, przełóż do sosu i duś ok. 5-8 minut.
Komentarze