Polędwica wieprzowa podana na ragoût z warzyw

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Jeżeli przygotujesz moje danie, możesz być pewny, ze twoi goście będę pod wrażeniem serwowania potrawy niczym z restauracji.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - soczewica zielona: 60 gramów
    - marchewka średnia: 4 sztuki
    - czosnek w ząbkach: 3 sztuki
    - szalotka mała: 3 sztuki
    - ziemniaki surowe: 620 gramów
    - ciasto francuskie gotowe w arkuszach: 1 sztuka
    - jajko świeże: 1 sztuka
    - polędwiczka wieprzowa: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek, olej: 1 łyżka
    - masło: 2 łyżki
    - masło: 1 łyżeczka
    - miód pszczeli: 1 łyżeczka
    - sól pieprz do smaku: 1 szczypta
    - ciemny sos pieczeniowy: 200 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwica wieprzowa podana na ragoût z warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z polędwicy usunąć wszystkie żyłki i przerosty tłuszczu.
  • 2. Soczewicę wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotuj, aż będzie miękka, ale nie rozgotuje. Czas zależy od czasu namaczania. Namoczona przez noc soczewica powinna gotować się około 10 minut. Jednak około tego czasu sprawdź czy jest już dobra.
  • 3. Następnie odsącz soczewicę i obmyj pod bieżącą zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Odłóż na bok.
  • 4. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  • 5. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  • 6. Szalotki pokrój w cienkie piórka.
  • 7. Czosnek pokrój na cienkie plasterki.
  • 8. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i dodaj marchew. Jeżeli chcesz, aby marchew miała lekko karmelowy posmak, dodaj miodu. Po paru minutach dodaj szalotki i czosnek. Smaż, aż marchew będzie miękka. Na sam koniec dodaj soczewicę. Odstaw.
  • 9. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Jeżeli pokroisz ziemniaki w małą kosteczkę, szybko się ugotują.
  • 10. Następnie dodaj 1 łyżeczkę masła i zrób z nich purée. Dodaj szczyptę pieprzu.
  • 11. Polędwicę lekko obsmaż. Dla średnio wysmażonej smaż około ½ minuty z każdej strony, do uzyskania brązowej cienkiej skorupki. Dzięki temu z polędwicy nie wypłyną wspaniałe soki podczas pieczenia. Jeśli chcesz, aby polędwiczka była dobrze wysmażona smaż około 2 minut z każdej strony. Najlepiej smażyć na patelni grillowej skropionej oliwą z oliwek. Oprószyć solą i pieprzem.
  • 12. Rozwałkuj ciasto francuskie na długość nieznacznie ponad długość polędwicy.
  • 13. Polędwicę ułóż po środku, na brzegu ciasta. Końcówki ciasta załóż do środka na zakładkę. Zroluj ciasto z polędwicą, tak aby otrzymać wałek. Posmaruj koniec ciasta rozkłóconym jajkiem, aby scalić ciasto.
  • 14. Połóż na blaszce do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem wierzch ciasta.
  • 15. Piecz 25 minut albo aż ciasto będzie złociste.
  • 16. Po tym czasie przełóż polędwiczkę na deskę do krojenia i pozwól chwilę “odpocząć”.
  • 17. Pokrój polędwiczkę na cztery równe części.
  • 18. Używając pierścieni do serwowania potraw (u mnie o średnicy 10cm) nałóż na talerzu najpierw purée, następnie warzywa, a na końcu ułóż kawałek polędwiczki.
  • 19. Wszystko polej sosem pieczeniowy.
  • 20. Podawaj od razu.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować