Podwójne ciasto z karmelem i kremem cappuccino

4.5 (175 ocen)

  • 20 min

Miało być zupełnie inne ciasto, ale popatrzyłam do szafki, karmel, dużo mleka i śmietanka. I to połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę!! Ciekawe w smaku ucierane ciasto, którego każda warstwa kremu dodatkowo go uzupełnia.Wszystko wspaniale ze sobą się łączy,a z filiżanką kawy cudownie smakuje!

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto:
    6 jaj
    250g margaryny
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka amoniaku
    2 łyżki wiórków kokosowych
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
    2 łyżki kakao

    Krem budyniowy:
    500ml mleka
    50g mąki ziemniaczanej
    1łyżka maki zwykłej
    4 dag masła
    cukier waniliowy
    4 łyżki cukru
    1 jajko
    Puszka karmelu

    Masa cappuccino:
    330ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa
    4 łyżki kawy cappuccino o ulubionym smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Podwójne ciasto z karmelem i kremem cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbijając kolejno żółtka. Pod koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem i amoniakiem, dokładnie utrzeć mikserem. Jednolite ciasto delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Podzielić na dwie części do pierwszej dodać kokos, do drugiej kawę i kakao. Przełożyć do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Każdą piec ok. w 180 stopniach przez ok. 15 – 20 minut. Do suchego patyczka.
  • 2. Krem budyniowy: Z mleka odlać ok. 0,5szklanki, większą połowę mleka zagotować. Jajko utrzeć z cukrem na puch pod koniec wsypać obie mąki i dodać odlane mleko. Mieszaninę wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, pod koniec włożyć masło, mieszać do ego rozpuszczenia. Gorący krem wyłożyć na ciemne ciasto. Gdy wystygnie posmarować go karmelem i nałożyć jasne ciasto.
  • 3. Masa cappuccino: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec miksując na wolniejszych obrotach dodać chłodną galaretkę i kawę w proszku. Krótko zmiksować. Przełożyć na jasne ciasto. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować