Podwójna szarlotka z wydmami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Taka sama, a taka inna:)

  • 30 min

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 26 cm
    Masa jabłkowa:
    800g jabłek najlepiej Szara reneta
    Ok. 6 sztuk niedużych jabłek
    Cynamon
    Sok z połowy cytryny
    Cukier do smaku

    Ciasto półkruche:
    500g mąki
    150g cukru pudru
    200g zimnego masła
    2 jajka
    3 łyżki gęstej śmietany 18%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Podwójna szarlotka z wydmami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jabłkowa: 800g jabłek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić i posypać cynamonem. Pozostałe jabłka obrać, wydrążyć środki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć cynamonem i cukrem. Zostawić na czas przygotowywania ciasta.
  • 2. Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na wielkość blaszki. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć startą masę jabłkową, przykryć drugą częścią ciasta. Na nim poukładać połówki jabłek, wydrążeniem na dół. Przykryć ostatnim ciastem delikatnie wciskając go w luki pomiędzy jabłkami. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować