Tortownica o średnicy 26 cm
Masa jabłkowa:
800g jabłek najlepiej Szara reneta
Ok. 6 sztuk niedużych jabłek
Cynamon
Sok z połowy cytryny
Cukier do smaku
Podwójna szarlotka z wydmami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa jabłkowa: 800g jabłek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić i posypać cynamonem. Pozostałe jabłka obrać, wydrążyć środki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć cynamonem i cukrem. Zostawić na czas przygotowywania ciasta.
2.Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na wielkość blaszki. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć startą masę jabłkową, przykryć drugą częścią ciasta. Na nim poukładać połówki jabłek, wydrążeniem na dół. Przykryć ostatnim ciastem delikatnie wciskając go w luki pomiędzy jabłkami. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Dowolnie udekorować.
Komentarze