Podwójna strucla z makiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotować ciasto kruche:
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto kruche,odstawić na bok.
2.przygotować masę makową:
Do zmielonego maku dodać cukry,miód,roztopioną margarynę,bakalie na końcu ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
3.przygotować masę orzechową:
Zmielone orzechy zalać wrzącym mlekiem,dodać cukier,roztopione masło,delikatnie wymieszać,przestudzić,następnie dodać ubitą pianę z białek i ponownie wymieszać.
4.przygotować lukier:
Cukier puder zalać wrzątkiem dodać sok z cytryny i energicznie wymieszać.
5.Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i cały czas mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się składników.
6.Ciasto kruche rozwałkować na prostokąt 30/40 cm połowę rozwałkowanego placka posmarować masą makową,drugą połowę masą orzechową,następnie zaczynając od brzegów ciasta zwinąć obie części do siebie tak jak roladę,posmarować rozbełtanym białkiem,gotową struclę przełożyć na blaszkę do pieczenia o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec około 40 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika ,odstawić do całkowitego ostygnięcia,ostygnięte ciasto dowolnie udekorować polewą,lukrem,skórką pomarańczową oraz perełkami i choinkami z cukru.
Komentarze