Podwójna strucla z makiem i orzechami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Taka strucla zawsze gości u nas na świątecznym stole.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na kruche ciasto:
    500 g maki pszennej
    6 żółtek
    250 g cukru pudru
    250 g margaryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    na masę makową;
    300 g mielonego maku
    5 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    2 łyżki miodu
    2 białka
    100 g bakali(rodzynki,orzechy,skórka pomarańczowa,żurawina,migdały)
    na masę orzechową:
    250 g zmielonych orzechów
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki masła
    1/4 szklanki mleka
    2 białka
    na lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki wrzącej wody
    1 łyżka soku z cytryny
    na polewę:
    3 łyżki masła
    2 łyżki kakao
    2łyżki cukru
    2 łyżki mleka
    dodatkowo:
    skórka pomarańczowa
    kokos
    perełki i choinki z cukru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Strucla Desery

Podwójna strucla z makiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przygotować ciasto kruche:
    Z podanych składników zagnieść szybko ciasto kruche,odstawić na bok.
  • 2. przygotować masę makową:
    Do zmielonego maku dodać cukry,miód,roztopioną margarynę,bakalie na końcu ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  • 3. przygotować masę orzechową:
    Zmielone orzechy zalać wrzącym mlekiem,dodać cukier,roztopione masło,delikatnie wymieszać,przestudzić,następnie dodać ubitą pianę z białek i ponownie wymieszać.
  • 4. przygotować lukier:
    Cukier puder zalać wrzątkiem dodać sok z cytryny i energicznie wymieszać.
  • 5. Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i cały czas mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się składników.
  • 6. Ciasto kruche rozwałkować na prostokąt 30/40 cm połowę rozwałkowanego placka posmarować masą makową,drugą połowę masą orzechową,następnie zaczynając od brzegów ciasta zwinąć obie części do siebie tak jak roladę,posmarować rozbełtanym białkiem,gotową struclę przełożyć na blaszkę do pieczenia o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec około 40 minut.
    Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika ,odstawić do całkowitego ostygnięcia,ostygnięte ciasto dowolnie udekorować polewą,lukrem,skórką pomarańczową oraz perełkami i choinkami z cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować