To pomysł na szybki i pyszny obiad we włoskiem połączeniu pomidora i mozzarelli. Tak przygotowane podudzia najczęściej podaje z kaszą, ryżem. Misko wychodzi aromatyczne, a pomidorki zapiekane z oliwą rozpływają się w ustach.
Podudzia z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pałki z kurczaka nacieramy przyprawami i pozostawiamy w chłodzie około 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, smarujemy ketchupem i oliwą. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika na około 30 minut (180˚).
2.Między czasie mozzarellę odsączamy i kroimy w plasterki. Pomidorki nacieramy oliwą i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem.
3.Podpieczone mięso wyjmujemy. Podlewamy je śmietanką, a na wierzchu układamy pomidorki. Ponownie wstawiamy do piekarnika.
4.Gdy skórka na pomidorkach zaczyna pękać na wierzchu układamy plasterki sera i zapiekamy całość do jego rozpuszczenia. Tak przygotowane podudzia oprószamy natką pietruszki. Podajemy.
Komentarze