Pomidory konserwowe po włosku

4.5 (173 ocen)

Pyszne pomidorki do zup, sosów, pizzy czy makaronu.

Składniki:

  • pomidory dojrzałe 3-5 kg
    sól do smaku
    bazylia świeża średni krzaczek
    czosnek do smaku
    oregano do smaku
    cukier do smaku
    oliwa
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pomidory konserwowe po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w cząstki - przełożyć do garnka, posolić i posłodzić, po czym wymieszać, nakryć i pozostawić na 2-3 godziny, aby pomidory puściły sok. Zagotować całość pod przykryciem, wymieszać z oregano i dusić kilka minut.
    W tym czasie przygotować słoiczki i resztę składników. Do słoiczków nakładać cząstki pomidorów i przekładać warstwy listkami bazylii. Na wierzch każdego słoiczka włożyć nieco posiekanego lub wyciśniętego czosnku i wszystko zalać łyżeczką oliwy. Słoiczki zakręcić póki zawartość jest mocno ciepła - wstawić do piekarnika nagrzanego do 130*C i ogrzewać ok. 30 minut. Można też zapasteryzować w tradycyjny sposób.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować