Pyszna zupa pomidorowa z dodatkiem ziemniaków i serka topionego.
Składniki:
3 duże ziemniaki
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
1 duża biała cebula
2 ząbki czosnku
100 g serka topionego (u mnie bez dodatków smakowych)
1 mały słoik koncentratu pomidorowego (200g)
2 łyżki oleju
3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
sok z cytryny do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
cukier do smaku
sól do smaku
zielenina do posypania (u mnie szczypiorek)
Pomidorowa z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek posiekać - smażyć 5 min na rozgrzanym oleju, mieszając. Pozostałe warzywa obrać, pokroić w małą kostkę - dołożyć do cebuli i czosnku. Całość zalać bulionem, dodać paprykę mieloną i gotować do miękkości warzyw (około 15 min).
2.Po tym czasie dodać pokrojony na małe kawałki ser i koncentrat - całość gotować jeszcze 5 min (aż ser się rozpuści). Zupę doprawić do smaku. Każdą porcję posypać posiekaną zieleniną.
Komentarze