2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
20 dag masła lub margaryny
sok z jednej pomarańczy
skórka otarta z jednej pomarańczy
pół szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 12 %
Pomarańczowe muffinki z lukrem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę,stopniowo wbijać po jednym jajku i ucierać.Dodać śmietanę,sok i skórkę z pomarańczy,dokładnie utrzeć.
2.Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzeć.Ciasto nakładamy do formy do pieczenia muffinek.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
3.Cukier puder utrzeć z sokiem z pomarańczy,sok dodajemy stopniowo,tak żeby lukier nie był zbyt gęsty i rzadki.
4.Upieczone muffinki dekorujemy lukrem.
Porady
z porcji wyszło mi 12 sztuk babeczek.Do pieczenia użyłam papierowych papilotek.
Komentarze