Przepis mam od mamy. Ciasto jest przepyszne i często piekę je na większe imprezy. Jest niezbyt słodkie dzięki czemu smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za słodkimi ciężkimi masami w torcie.
Pomarańczowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Ubić pianę z białek, dodawać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać na sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 żółtku i delikatnie mieszać. Dodawać po trochę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie zamieszać. Dużą blachę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec ok 30 min w 180st C. Ostudzić.
2.Masa:
Z litra soku odlać 1/2 szkl i wsypać cukier, budynie i dokładnie wymieszać. Resztę soku zagotować, wlać do niego rozmieszane składniki i ugotować budyń. Gorący wylać na biszkopt i wcisnąć w niego delicje czekoladą do góry.
3.Śmietankę ubić i dodać do niej 1 tężejącą galaretkę (rozpuszczoną wcześniej w 1 szkl wrzącej wody). Wylać na delicje. Drugą galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na zastygniętą piankę. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby galaretki dobrze zastygły.
Komentarze