To danie jest idealnym pomysłem na przygotowanie popularnego na naszych stołach fileta z indyka w połączeniu ze słodkimi dodatkami w postaci pomarańczy, rodzynek i migdałów.
Pomarańczowo – migdałowy indyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule bardzo drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć kilka minut. Następnie dodać rodzynki, pokrojony w kostkę filet z indyka i całość smażyć do momentu aż mięso będzie miękkie.
2.Sos:
Wymieszać wszystkie składniki sosu i dodać do indyka.
3.Pomarańcze dokładnie obrać i pozbawić białej skórki. Miąższ pokroić
w kostkę, dodać do mięsa. Całość dusić chwilę i pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
4.Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni.
5.Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
6.Na ugotowany ryż przełożyć indyka w sosie i posypać płatkami migdałów.
Komentarze