Pomysł na piwnego kurczaka

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

super smakuje i mało kosztuje

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kurczak Nasz Kurczak: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - słodka papryka: 2 łyżeczki
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 2 łyżeczki
    - rozmaryn: 0.5 łyżeczki
    - czosnek: 3 ząbki
    - sos tabasco: 1 łyżeczka
    - piwo: 0.5 litra

Pomysł na piwnego kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W naczyniu mieszamy składniki marynaty. Świeżo zmielony pieprz i sól, świeżo wyciśnięte dwa ząbki czosnku, słodką paprykę i rozmaryn zalewamy oliwą z oliwek i wkraplamy 5-6 kropel sosu Tabasco. Uzyskaną emulsją nacieramy dokładnie naszego kurczaka. Ważne jest to, aby mięso było pokryte marynatą zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Tak przygotowanego kurczaka owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Zamkniętą butelkę z piwem wkładamy do ciepłej wody, w celu usunięcia etykiety. Umytą butelkę piwa otwieramy i stawiamy na środku brytfanny. Do butelki wrzucamy pokrojony ząbek czosnku i kilka ziaren pieprzu. Schłodzonego i zamarynowanego kurczaka wyjmujemy z lodówki, odwijamy z folii, a następnie nakładamy na butelkę z piwem. Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 2 godziny w temperaturze 180⁰C, do momentu, aż skórka stanie się złocista. W brytfannie można ułożyć kilka ziemniaków w mundurkach owiniętych folią aluminiową. Pieczone ziemniaki z piwnym kurczakiem będą stanowiły wyśmienite danie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy