Pizzerinki z rzodkiewką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min

Najlepsze pizzerinki jakie jadłam, może też dlatego że inne, bardzo nietypowe :) Pieczone w wysokiej temperaturze ale w ekspresowym tempie, bo tylko 12 minut, dzięki temu są lekko chrupiące z wierzchu i bardzo miękkie w środku. Zamiast ketchupu jest sos z sera feta, na wierzchu zapiekłam rzodkiewki.

  • 25 min

Składniki:

  • ciasto:
    20 g świeżych drożdży
    1 płaska łyżka cukru
    3/4 szklanki lekko ciepłeej wody
    1 płaska łyżeczka soli
    2 łyżki oleju
    300 g mąki pszennej

    na wierzch:
    1/2 opakowania sera feta
    3 łyżki kremówki
    świeże liście rzodkiewki
    ok. 10-15 szt, rzodkiewek (zależy do wielkości)


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pizza Pizzerinki

Pizzerinki z rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji, wlać wodę, wymieszać. Dodać sól, olej i mąkę pszenną, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić na ok. 10 minut. Podzielić na 6 równych części, uformować kule, cienko rozpłaszczyć na kształt owalu, ułożyć na blaszce do pieczenia.
  • 2. Ser feta pokruszyć do niedużego naczynia, dodać kremówkę, zmiksować blenderem, posmarować po wierzchu przygotowanego ciasta. Liście rzodkiewki umyć, osuszyć, ułożyć na serze. Rzodkiewki pokroić na niezbyt cienkie plastry, gęsto ułożyć na wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250C, piec 12 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nowalijki Rzodkiewka Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować