Pizza razowa ze szpinakiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki cieplej wody, odstawic na 15 minut. Do miski dodać mąkę, sól, olej i drożdże - wyrobić ciasto, odstawic na 25 minut.
2.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek w ksztalcie koła - najlepiej dopasowac na blache do pizzy. W razie potrzeby podsypać mąką. Ja mam blache o średnicy 26 cm.
3.Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury. Na 5 minut włożyc do piekarnika samo ciasto wyłożone na blaszce - podpiec.
4.Przygotować sos pomidorowy- zmiksować razem: pól pęczka bazylii z łodygami, pomidory w puszce pelati, czosnek, cukier, oregano oraz sól i pieprz do smaku.
5.Na lekko podpieczone ciasto nałożyć przygotowany wczesniej sos pomidorowy (6 łyżek). Reszte sosu mozna sobie zostawić do następnej pizzy. Następnie wyłożyć połowę liści szpinaku. Dodać pokrojoną mozzarellę w kulce, plastry szynki, pomidorki koktajlowe(można je przekroić na pół).
6.Pieczemy okolo 8 minut, az brzegi pizzy sie zarumienią a ser mozzarella lekko rozpłynie. Przed podaniem posypać mieszanką listków bazylii i szpinaku, ewentualnie polać ketchupem.
Komentarze