Pizza po amerykańsku

5 (164 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Ciasto tej pizzy jest pyszne i inne niż wszystkie, ponieważ dodajemy do niego sok z marchewki , który nie tylko jest zdrowy ale nadaje mu również piękny i złocisty kolor.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • - 7 g suchych drożdży ( można zastąpić świeżymi ) ,
    - 1/4 szklanki ciepłej wody ,
    - 3 i 1/2 szklanki mąki ,
    - 1/2 szklanki mąki kukurydzianej ,
    - 2 łyżki chili ,
    - 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego ,
    - 2 łyżeczki soli ,
    - 1 szklanka soku z marchewki ,
    - 3 łyżki oliwy z oliwek ,
    - 2 duże papryki ,
    - 2 pomidory ,
    - 1 duża cebula pokrojona w cienkie plasterki ,
    - 1 szklanka kukurydzy ,
    - 2 łyżeczki suszonego oregano ,
    - kilka oliwek ,
    - 250 g żółtego sera , grubo startego ,
    - ewentualnie kilka plasterków kiełbasy lub szynki.
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza po amerykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wlać do szklanki wodę i wrzucić do niej drożdże. Odstawić na 5 minut.
  • 2. Wymieszać mąkę pszenną i kukurydzianą , chili , kmin rzymski i sól w dużej misce. Wlać drożdże , sok z marchewki i 2 łyżki oliwy. Wyrobić, a potem wyłożyć na lekko poprószoną mąką stolnicę i ugniatać 10 minut , aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  • wyrośnięte ciasto 3. Przełożyć je do dużej , nasmarowanej tłuszczem miski , przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na półtorej godziny w ciepłym miejscu aż urośnie dwukrotnie. Następnie ubić wyrośnięte ciasto pięścią . Przykryć i odstawić na 15 minut.
  • 4. Wymieszać paprykę, cebulę, kukurydzę , pomidory, oliwki i oregano z pozostałą łyżką oliwy w średniej misce.
  • ugniecione ciasto pizzy 5. Z ciasta ugnieść placek i ułożyć na blasze z papierem do pieczenia.
  • 6. Na wierzchu ciasta rozsmarować kilka łyżek przecieru pomidorowego , nałożyć warzywa , ewentualnie poukładać plasterki kiełbasy lub szynki i posypać startym żółtym serem. Odstawić na 20 minut. Rozgrzać piekarnik do 225 stopni C.
  • Pizza zaraz po upieczeniu 7. Piec 20-25 minut. Wyjąć kiedy ciasto będzie chrupkie i przyrumienione.

Porady

Z tej porcji wychodzi sporo ciasta , dlatego można zrobić jedną bardzo dużą pizzę lub podzielić ciasto na dwie mniejsze porcje i upiec dwie pizze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować