Pizza "Pasja Iwony" o smaku serka topionego

4.5 (181 ocen)

  • 45 min

Domowa pizza na podwójnym cieście, smakuje serkiem topiony śmietankowym.

  • 45 min

Składniki:

  • ciasto drożdżowe:
    1 szklanka mąki
    5 dag drożdży w kostce
    szczypta soli
    1/4 szklanki oleju
    1/4 szklanki mleka ciepłego

    składniki na pizzy:
    1 szt. gotowego ciasta na tortillę
    4 łyżki stołowe sosu barbecue Pudliszki
    100 g sera mozarella
    16 plasterków peperoni
    8 plasterków dobrej kiełbasy
    4 łyżki stołowe serka topionego płynnego
    1/2 papryki czerwonej
    3 małe pieczarki
    200 g mąki kukurydzianej drobno mielonej
    200 g mąki kukurydzianej gróbo mielonej
    przyprawy bazylia i oregano lub gotowa przyprawa do pizzy
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza "pasja iwony" o smaku serka topionego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe wyrabiamy w tradycyjny sposób. Po wyrośnięciu przygotowujemy jednorodną kulkę z ciasta. Aby było szybciej rozpuszczam drożdże w ciepłym mleku i wlewam do mąki. Jak nie mam mleka to można użyć ciepłej wody.
  • 2. Mieszamy dwa rodzaje mąki kukurydzianej ze sobą i wysypujemy na stolnicy (blacie).
  • 3. Ciasto obtaczamy w mące kukurydzianej i lekko spłaszczamy a palcami formujemy brzeg obracając je dokoła. Następnie rozciągamy je na zewnątrz we wszystkich kierunkach. Odwracamy ciasto i ponowenie je rozciągamy a później przekłądamy z reki do ręki aby usunąć lużną mąkę kukurydzianą.
  • 4. Teraz przygotowujemy tortillę. Serek topiony nakładamy za pomocą łyżki na ciasto smarując dokładnie brzeg i przyklejamy do ciasta drożdżowego. Pamiętamy aby średnica tortilli była 2 cm mniejsza od średnicy ciasta drożdżowego.
  • 5. Nakładamy sos barbecue za pomocą łyżki (tylko na powierzchni tortilli) i posypujemy serem.
  • 6. Kolej na składniki które układamy w następujący sposób. Dzielimy ciasto na 8 plasterków i na każdym z nich kłądziemy po 2 szt. peperoni, 1 kiełbaskę, pieczarki a następnie paprykę. Na koniec posypujemy przyprawami.
  • 7. Piekarnik nagrzewamy do temp. 250 stopni C i pieczemy pizzę 5-7 minut.

Porady

Rozciąganie ciasta na mące kukurydzianej wymaga wprawy i potrzebny jest blach któy zapewni dobry poślizg. Do wykonania brzegu na pizzy używamy trzecg środkowych palców obu rąk. Jak już uformujemy brzeg to za pomocą jednej ręki przytrzymujemy ciasto (całą ręką) a drugą rozciągamy. To samo powtarzamy na drugiej stronie ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować